U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju, Krapinske Toplice, u petak, 7.9.2018. godine, obilježen je Dan fizioterapije. Dan fizioterapije obilježava se od 1996. godine na dan kada je 8.9.1951. godine osnovana Svjetska konfederacija za fizioterapiju (WCPT).
Ovogodišnja obilježavanja Dana fizioterapije u cijelom svijetu, po preporuci Svjetske konfederacije za fizioterapiju , odvijaju se pod motom ” Tjelesna aktivnost i mentalno zdravlje”. Tim povodom U Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice održano je prigodno javno predavanje “Tjelesna aktivnost za zdravlje – fizioterapija i mentalno zdravlje”. Predavanje koje je bilo namjenjeno građanstvu i djelatnicima bolnice održao je glavni fizioterapeut bolnice, Zdravko Maček, dipl.physioth. Naglašena je preventivna uloga fizioterapije i tjelesne aktivnosti u očuvanju funkcionalne pokretljivosti i sprečavanju bolesti, povreda i negativnih efekata starenja. U suvremenom društvu depresivnost je jedna od najčešćih oblika mentalnih poremećaja s tendencijom stalnog porasta učestalosti. Upravo adekvatna i redovita tjesna aktivnost značajno doprinosi prevenciji pojave depresije, a ako se već pojavila, fizička aktivnost ublažuje simptome bolesti i sprečava da mentalni poremećaji naruše i fizičko zdravlje.
Dan fizioterapije prilika je da se promovira fizioterapija u javnosti, da se naglasi njezin značaj u društvu, te mogućnosti koje ona pruža u očuvanju zdravlja populacije i funkcionalnom oporavku ljudi koji su doživjeli povredu ili bolest.

Stil života koji sadrži odgovarajuću i redovitu fizičku aktivnost značajno doprinosi smanjenju pojave funkcionalnih oštećenja neuromišićnih sustava za kretanje, poboljšava zadovoljstvo i kvalitetu života, te je potrebno stalno promovirati model aktivnog i zdravog života preporučen od Svjetske zdravstvene organizacije. U modelu aktivnog i zdravog života, uz adekvatne mjere zdravstvene zaštite, osiguravanje povoljnih ekoloških uvijeta života, pravilnu prehranu i izbjegavanje stresa, tjelesna aktivnost igra vrlo značajnu ulogu.

Dan fizioterapije bio je dobra prilika da se sudionici skupa upoznaju i s mogućnostima i ponudom koju Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju pruža u području rehabilitacijske medicine i fizioterapije, a isto tako i u zdravstveno preventivnim programima. Djelatnost rehabilitacije i fizioterapije prezentirala je Ivančica Šaško, dipl.physioth.

Zdravko Maček, dipl. physioth.