U utorak, 11. srpnja 2017. godine u Krapinskim Toplicama u hotelu Villa Magdalena održana je osnivačka skupština Klastera zdravstvenog turizma Krapinsko-zagorske županije – Zagorje, zdravlje na dlanu.

Inicijativu o osnivanju Klastera pokrenula je Krapinsko-zagorska županija, s idejom okupljanja relevantnih dionika iz redova medicinskog, turističkog i obrazovnog područja te pratećih usluga radi stvaranja prepoznatljivog i konkurentnog zdravstveno-turističkog proizvoda, istaknuo je nakon osnivačke skupštine župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. „U Klaster smo okupili sve najznačajnije dionike zdravstvenog turizma i turizma općenito na području Krapinsko-zagorske županije, i želim izraziti zadovoljstvo što su se svi odazvali našoj inicijativi, da imamo svoj Klaster zdravstvenog turizma – Zagorje, zdravlje na dlanu. Nakon donošenja Strategije razvoja KZŽ do 2020 godine i Masterplana turizma KZŽ do 2025. godine, ovo je zapravo bio logičan slijed događaja. Mi želimo biti lideri zdravstvenog turizma, a zbog prednosti koje imamo, to možemo i ostvariti; prije svega zahvaljujući kvalitetnom i stručnom kadru, dugogodišnjoj tradiciji, ali i dobrom investicijskom ciklusu u zdravstvu koji se kod nas u Zagorju događa u posljednje tri godine. Ključ je otvoriti financijsku omotnicu za zdravstveni turizam. Mi već imamo spremne projekte i ponovno ćemo biti među prvima koji će biti u poziciji da povlače europska sredstva“, rekao je župan Kolar te dodao da nije slučajnost što je osnivačka skupština Klastera zdravstvenog turizma održana u Krapinskim Toplicama, koje su među top 3 destinacije zdravstvenog turizma u Republici Hrvatskoj.

Jednoglasnom odlukom članova Klastera, za predsjednika je odabran ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice Davor Gredičak, koji se također slaže da Krapinsko – zagorska županija ima velik potencijal kad je riječ o zdravstvenom turizmu. “Svjesni smo da je zdravstveni turizam najbrže rastuća grana i da se moramo zajednički profilirati na međunarodnom tržištu. Ciljevi će nam stoga biti zajednički marketinški pristup i potvrda kvalitete naših usluga kroz certificiranje. U svakom slučaju, optimistični smo i vjerujemo da će udio prihoda o zdravstvenog turizma u našoj županiji samo rasti.  Mi smo već sad vrlo konkurentni, samim time što imamo stručan i kvalitetan kadar, ali i dobru opremu koja prati sva tehnološka zbivanja u zapadnoj Europi. Ono na što se moramo koncentrirati  još više je podizanje kvalitete smještaja, odnosno otvaranje više apartmana sa četiri i pet zvjezdica, poput onih u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama, koji kvalitetom mogu zadovoljiti i najprobirljivijeg europskog pacijenta“, rekao je dr. Gredičak. Osnivačkoj skupštini Klastera zdravstvenog turizma nazočila je  i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek. Klaster broji 22 člana.