Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije u prošloj je godini ostvario izuzetne rezultate koje su, predstavili župan Željko Kolar, ravnatelj Zavoda Tomislav Jadan i njegova zamjenica, specijalistica javnog zdravstva, Marina Stanković Gjuretek.

Župan Željko Kolar zahvalio je svim djelatnicima i djelatnicama Zavoda na svemu što čine za očuvanje zdravlja svih skupina stanovnika Krapinsko-zagorske  županije. “Imamo aktivnosti već u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, aktivnosti radno aktivnog stanovništva, aktivnosti prema našim sugrađanima starije životne dobi. Javnozdravstvene akcije i takav angažman prema prevenciji i edukaciji ljudi zapravo daje odlične rezultate, a to se posebno vidi kada se pojavi neka zaboravljena bolest, kao što je to bio slučaj sa hripavcem. Ponovno smo na dnu po broju zaraženih, odnosno na vrhu prema onima koji su cijepljeni. Da bismo mogli doći do takvog rezultata, izuzetno je bitno imati kontinuiranu komunikaciju sa svim skupinama. Važno je puno raditi s roditeljima kako bi dozvolili da djeca uđu u određene programe i aktivnosti, da budu cijepljena na vrijeme svime što je potrebno i da im se nudi mogućnost dodatnog cijepljenja”, istaknuo je župan Kolar te naglasio da se Zavod mora stalno razvijati i pratiti trendove. “Imamo sjajne doktore po različitim smjerovima koji jako puno ulažu u svoje znanje, a na nama je da im osiguramo moderne aparate i novu tehnologiju, čime će njihova učinkovitost biti veća, kvaliteta dobivenih podataka bolja, a i brže će se dolaziti do rezultata”, poručio je župan Kolar. 

U Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije radi 56 radnika, 38 zdravstvenih i 18 nezdravstvenih djelatnika. Ukupni prihodi Zavoda u 2023. godini iznosili su 2,5 milijuna eura i za 21 posto su veći nego što su bili u 2022. godini. Rashodi su iznosili 2,4 milijuna eura. Ostvareni višak iznosi 94 tisuće eura, a prenošenjem viška iz prethodnih godina, Zavod je u 2024. godinu ušao s 176 tisuća eura viška.

Kako je objasnio ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan, najveća investicija bila je nabava laboratorijske i medicinske opreme u iznosu od 128 tisuća euraNabavljen je aparat za molekularnu dijagnostiku – ekstraktor, aparat za molekularnu dijagnostiku – apmlifikator i detektor, termostat, spektrofotometar. “Nešto manje od 14 tisuća eura uložili smo u računalnu opremu i programe te 11 tisuća eura u uredski namještaj i opremu. Ujedno u prošlog godini nabavili smo novu opremu za grijanje i hlađenje i ventilaciju u vrijednosti 15 tisuća eura”, izvijestio je ravnatelj Jadan te dodao da su nabavili i novi automobil vrijedan 16,7 tisuća eura.

U 2023. godini Zavod je obavio preko 6,5 tisuća zdravstvenog nadzora, organizirali su 33 tečaja higijenskog minimuma, 592 epidemiološka izvida, 802 cijepljenja, 541 cijepljenje protiv COVID-a. Odjel za mikrobiologiju obradio je 54 tisuće uzoraka za ukupno 28 139 pacijenta. Odjel za zdravstvenu ekologiju analizirao je 841 uzorak hrane i 8013 otisaka, napravio je 2257 analize vode za ljudsku potrošnju, 571 analizu bazenske vode, 404 analize otpadne i površinske vode i 179 kontrola sterilizacije. U sklopu Zavoda za javno zdravstvo djeluje i odjel školske medicine u kojem je obavljen pregled za upis u prvi razred 1172 prvašića, 4.234 sistematskih pregleda osnovnih i srednjih škola, napravljena je psihofizička sposobnost za 653 djece, 7933 djece je cijepljeno, obavljen je screening kod 3941 djeteta i 1623 djece je obavilo pregled vida. Također, valja istaknuti da je tijekom 2023. godine poslano preko 12 tisuća poziva za pregled dojki i 11,5 tisuća poziva za pregled debelog crijeva.

“Zavod redovito priprema i sudjeluje u radijskim emisijama različite tematike vezane uz prevenciju bolesti i promociju zdravlja, organizira preventivna predavanja i javnozdravstvene aktivnosti u svrhu promidžbe zdravih životnih stilova, provodi edukacije edukatora u projektu financiranom od strane Ministarstva zdravstva “Trening životnih vještina”, aktivan je u radu u savjetovalištu Centra za prevenciju ovisnosti i zaštite mentalnog zdravlja, a obilježavamo i sve važne datume poput Svjetskog dana zdravlja, Svjetskog dana srca, Svjetskog dana hipertenzije, Dana mimoza, Mjeseca ružičaste vrpce, Mjeseca borbe protiv ovisnosti i druge”, rekao je ravnatelj Jadan.